Kombi Arızaları

Kombi Arızaları

Kombiler, yaşam ve çalışma alanlarında sıcak su ve ısınma oluşturmak için rutin şekilde kullanılan cihazlar arasında yer alıyor. Ancak neredeyse 24 saat boyunca çalışmaya devam eden ve bazen yanlış kullanımlar ya da eskime nedeni ile sorunlar görülebiliyor. Gündelik olarak kullandığınız bu cihazlarda karşılaşabileceğiniz kombi arızaları noktasında da özellikle bazı çok sık görülen problemlerden bahsedilebilir.

En Sık Görülen Kombi Arızaları

Kombiler, üç farklı bağlantı ile komplike bir şekilde çalışırlar. İlk bağlantı elbette çalışmasını sağlayan doğalgaz tesisatı olmak ile birlikte diğer noktada da elektrikli ve elektronik sistemin çalışması açısından da elektrik tesisatına bağlı bir yapıya sahiptir. Bağlı olduğu bir diğer tesisatta elbette ki ana malzemesi olan suyu aldığı su tesisatıdır.

Kombi arızaları bahsedilen üç farklı tesisattan herhangi biri nedeni ile oluşabilir. Bu farklı faktörlerden herhangi birine bağlı da en sık görülen arızalar arasında aşağıdaki ayrıntılardan bahsedilebilir.

  • Kombinin ateşleme yapmaması
  • Kombi çalışsa da kalorifer peteklerinin ısınmaması
  • Kombiden su kaçağı veya akıntısı olması
  • Kombi buton ile başlatılsa da çalışma göstermemesi
  • Kombi çalışsa dahi musluklardan sıcak su gelmemesi
  • Kombinin patlamalı bir şekilde yanma göstermesi

Bahsedilen arızalar, servis ve bakım firmalarının en sık karşılaştığı arıza çeşitleri arasında yer alırken, her birinin arkasında farklı bir neden bulunabilir. Bazı arızaların pratik bir şekilde kullanıcı tarafından giderilmesi ve bazı arızaların ise mutlaka profesyonel destek ile çözülmesi gerekir. 

Kombi arızaları içerisinde görülebilecek farklı arıza çeşitleri arasında da farklı ayrıntılardan bahsedilebilir.

  • Eşanjör problemi nedeni ile su basıncının artması veya tam tersi kombide su basıncının düşmesi ile karşılaşılabilir.
  • Cihaz içerisinde üç yollu vana arızası nedeni ile sıcak su kullanımında petekler ısınmayabilir veya tam tersi petekler açıkken musluklara sıcak su gelmeyebilir.
  • Cihazınız vana arızaları nedeni ile böcek sesi, ıslık sesi veya fan motoru problemi nedeni ile aşırı ses çıkararak çalışabilir.
  • Cihazın gaz bağlantısında yaşanan problemlerde ve baca kirli gazları çekmediğinde çiğ bir gaz kokusu ya da gaz hattındaki kaçak nedeni ile tehlikeli bir doğalgaz kokusu ile karşılaşabilirsiniz.
  • Cihaz bakımları periyodik şekilde yapılmadığında kombi içerisinde yanan parçalar veya anakart problemleri nedeni ile yanık kokusu duyulabilir.
  • Anakart problemlerinde dijital ekranda görüntü kaybı ve karışıklık oluşabilir.

Farklı kombi arızaları türlerine kısa kısa değindikten sonra en sık görülen arızaların nedenlerini ve çözümlerini inceleyebiliriz.

Kombinin Ateşleme Yapmaması

Doğalgaz ile çalışan bu cihazlarda gaz girişi kapalı veya gaz vanaları kapalıysa, kombi ateşleme yapmayabilir. Ateşleme probleminin arkasında genellikle doğalgaz bağlantısı problemi yer alırken, bazen de cihaz içerisindeki bir parçada veya kombi ana kartındaki problemlerde ateşleme yapmama sorunu görülebilir.

Bacanın tıkalı olması, ateşleme elektrotu arızaları veya su basıncının çok düşük olması durumunda da cihaz ateşleme yapmayabilir. Bu tip arızalarda öncelikle su basıncını kontrol etmeniz, gaz vanalarını gözden geçirmeniz ve sonrasında tekrar denemeniz gerekir. Buna rağmen sorun çözülmediğinde de mutlak bir şekilde kombi servisi desteği almanız önemlidir.

Kombi Çalışıyor Ama Petekler Isınmıyor

Bazen normal bir şekilde kombide sıcaklık ayarını oluşturarak cihazı çalıştırdıktan sonra peteklerin ısınmadığını görebilirsiniz. Bu durum kombi içerisindeki termostat, su sirkülasyon hattı, peteklerdeki tıkanıklıklar veya petek vanalarının kapalı olması gibi birçok faktörden dolayı ortaya çıkabilir. Petek kontrolleri ve vana kontrolleri yapıldıktan sonra sorun çözülmüyorsa, teknik destek almak gerekecektir.

Kombinin Su Akıtması

Genellikle kombi içerisinde gereğinden fazla su pompalandığında yani basınç 1,5 bar üzerine çıkılarak kombi çalıştırıldığında, kombiden su akması problemi görülebilir. Ancak kombi içerisindeki tesisat problemli olduğunda ya da hava tahliye borusunda bir sıkıntı genleşme, tankında sorun ya da petek havaları nedeni ile de bu problem yaşanabilir. Tesisat basıncını düzenledikten sonra halen sorun yaşıyorsanız, teknik destek almanız gerekir.

Kombi Başlatılsa Da Çalışmıyor

Kombinizi normal bir şekilde buton üzerinden başlattıktan sonra çalışmıyor ve arıza kodu gösteriyorsa, bu durumun altında birçok faktör yer alabilir. Bu tarz arızalarda su tesisatı, elektrik tesisatı veya doğalgaz tesisatı problemleri bulunabilir. Cihazın elektrik ve elektronik devrelerinde bir problem de bulunabileceği için mutlaka teknik servis desteği almak gerekir.

Kombi Çalışıyor Ama Sıcak Su Gelmiyor

Kombinin sıcak su ayarlamalarının yapılması ve çalıştırılması sonrasında musluklardan sıcak su gelmeme durumu ile karşılaşılabilir. Genellikle kalorifer suyu ile sıcak suyu birbirinden ayıran iç parçalarda yaşanan bir problem bu durumun oluşmasına neden olabilir. Bu tip vana ve tesisat problemleri ancak servis firmaları tarafından gerçekleştirilecek bakım ve onarım ile çözülebilir.

Kombi Patlamalı Şekilde Yanıyor

Kombi başlatıldıktan sonra veya normal koşullarda çalışırken bazen doğalgaz gecikmeleri veya gaz birikmeleri görülebilir. Bu gibi durumlarda çalışma sırasında şiddetli yani patlamalı bir yanma ile karşılaşılırken, hızlı bir şekilde cihazın gaz ve çakmak ayarları gözden geçirilmelidir. Bu tip problemler yaşanmaması için özellikle kombinin yıllık bakımını da aksatmamak gerekir.


WhatsApp
Hemen Ara