Kombi Bakımının Önemi

kombi bakımın önemi

Kombinizin düzgün çalıştığından emin olmak için kazanınıza yılda en az bir kez bakım yapılması gerekir. Kombinizin bakımını düzgün bir şekilde yapmak, sızıntılar, tankta tortu birikmesi, kirli brülörler ve korozyon gibi daha fazla çalışmasına ve enerji verimliliğini düşürmesine neden olan bir dizi olası sorunun önlenmesine yardımcı olabilir. Kombi bakımı yapılmaması durumunda ise verimliliklerini azaltabilir ve bileşenlerin kırılmasına neden olarak güvenlik tehlikesine neden olabilir. İnternet aramalarında "Kombi bakımının önemi nedir, ne zaman ve nasıl yapılmalı? Kombi bakımı ne sıklıkla yapılmalıdır?" sorusuna yanıt arayanlar için detayları bu haberimizde derledik.
Kombinin verimli çalışması için her yıl kış gelmeden temizlenmesi gerekir. Düzenli kombi bakımları uzun vadede fatura maliyetleri azaltabilir, aynı zamanda olası bir hataya karşı pahalı onarımlar için ödeme yapmanıza gerek kalmaz. Havaların soğuduğu ve kışa yaklaştığımız şu günlerde sıcak suyunuz ve sıcacık bir eviniz olduğundan emin olmak bir önceliktir, bu nedenle kombi servisinizi yılda en az bir kez ayırtmak önemlidir. Peki Kombi bakımının önemi nedir, ne zaman ve nasıl yapılmalı? Kombi bakımı ne sıklıkla yapılmalıdır?

Kombiniz evinizin kalbidir. Hayatın sorunsuz devam etmesine yardımcı olur ve konfor seviyeniz üzerinde büyük bir etkisi vardır. Önemi nedeniyle, ihtiyaçlarınızı karşılamak için ısıtma sisteminizin en iyi durumda tutulması önemlidir. Kombinizin bakımının bir kısmı, ne kadar süre çalışacağını bilmek ve değiştirme zamanının geldiğini anlayabilmektir.


KOMBİ BAKIMI YAPILMAZSA NE OLUR?

Kombi bakımı düzenli olarak yapılmazsa bu yüksek faturaların gelmesine neden olur. Ayrıca en soğuk dönemde arıza ile karşılaşılabilir.

KOMBİ BAKIMI NEDEN ÖNEMLİDİR?

Kombi bakımı düzenli olarak yaptırıldığında kombilerin kullanım süresi artacaktır. Böylece daha uzun süre sağlıklı kullanım söz konusu olacaktır. Özellikle kış aylarına girmeden kombi bakımının yapılması etkili olacaktır. Ayrıca herhangi bir arıza durumunda uzman kişilerin kombiye müdahale etmesi uygun olacaktır. Kombi bakımı basit bir işlem gibi gözükse de aslında ayrıntılara dikkat edilerek yapılması gereken bir işlemdir. Hatalı bir durumda geri dönüşü olmayan kazalar yaşanabilir.


KOMBİ BAKIMI NASIL YAPILIR?

Kombi bakımı yapılmadan önce sıcak suyun durumu ve kombinin yanma performansı test edilir. Daha sonrada su sızdırma durumu kontrol edilir. Bu aşamadan sonra yapılacaklar şu şekildedir;

Kombinin içi açıldığında toz görülürse, toz temizliği yapılır.

Baca fanı gözden geçirilir ve temizliği yapılır.

Elektrik aksamı kontrol edilir.

Kombinin içinde bulunan su bakım öncesi boşaltılır.

Brülör kontrol ve temizliği yapılır.

Yanma haznesi kontrol edilir.

Üç yollu vana diye tabir edilen aksam temizlenir.

Gaz ayarları gözden geçirilir.

Herhangi bir arıza varsa, tespiti yapılır ve kullanıcı bilgilendirilir.

Parça değişimi gerekiyorsa, müşteri onayı alındıktan sonra değişim yapılır.

Kalorifer filtresi sökülür ve temizlenerek tekrar monte edilir.

İlk işlem sırasında boşaltılan su tekrar eklenir ve bar seviyesi kontrol edilir.


KOMBİYE BAKIM YAPILMAZSA NE OLUR?

Cihazların bakıma ihtiyacı vardır. Çünkü çalışan parçalardır ve zaman içerisinde yıpranabilirler. Bu nedenle periyodik bakımlarının düzenli olarak yapılması gerekir. Bakım sırasında ödenecek rakam, ileride oluşacak arızaların yanında çok ufak meblağlardır. Kombi bakımı yapılmazsa karşılaşılabilecek sorunlar şunlardır;

Verimsiz çalıştığı için faturalar yükselir.

Zamansız bir bozulma ile daha büyük maliyet ortaya çıkabilir.

Kombinin kullanım süresi normalden daha kısa olur.

Kombi olması gereken verimde çalışmaz.

Kullanılan alan ısınmaz veya sıcak su olmaz.

Tamir edilmemesi hayatı tehlike yaratabilir.


KOMBİ ARIZALARI NELERDİR?

Kombiler çeşitli nedenlerle arızalanabilirler. Herhangi bir arıza durumunda ise konunun uzmanı kişi çağrılarak, arıza tamiri yaptırılmalıdır. Arıza nedenleri ise şunlardır;

Kullanıcı hatası: Kullanım kılavuzlarında, kullanım bilgileri yazmaktadır. Buradan kullanım bilgilerini okuyarak doğru şekilde kullanmak mümkün olacaktır. Bazen resetleme yaparak işlemi sıfırlamak mümkün olabilir.

Kurulum hataları: Kombinin hatalı kurulumu sorun yaratabilir. Radyatör vanalarının kaliteli olmaması, tesisatta yaşanan kaçaklar, boru çapının daralıyor olması gibi durumlar, kurulum hatası olarak görülür.

Kombinin mevsim modunun yanlış kullanılması: Kombi yaz modunda unutulursa, ısıtma ihtimali olmayacaktır. Bu nedenle kontrole edilmesi gerekir.

Gaz vanası kontrolü: Gaz vanası kapalı olduğunda, ısıtıcı çalışamaz. Bu aşamada gereken işlemler yapıldıktan sonra kombi devreye girer. Kullanım kılavuzundan destek alınabilir.

Elektrik kesintisi ve voltaj sorunları: Elektrik kesintisi sırasında kombinin açık olması arızaya neden olabilir. Voltaj değişimleri kombiye zarar verir. Elektrik kesildiği zaman kombiyi kapatmak, elektrik gelince tekrar açmak doğru olacaktır.

Donma sorunu: Kombi açık bir yere monte edilmişse, soğuk havada donma sorunu yaşanabilir. Sistemde bulunan donma korumasının aktif olmasına özen göstermek gerekir. Bazı noktalara dikkat ederek daha sağlıklı bir kullanım mümkündür.


KOMBİ BAKIMI SIRASINDA NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİR?

Kombi bakımı sırasında bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Kombi bakımını yapan kişinin yetki belgesi olmalıdır. Yetki belgesi olmayan kişi kombiye müdahale etmemelidir. Bakım öncesi uzman kişi, kullanıcıya bilgi vermelidir. Bakım öncesi kombinin ısıtma ve sıcak su verimliliği kontrol edilmelidir. Önemli aksamlar mutlaka gözden geçirilmelidir.

KOMBİYİ SÜREKLİ AÇIK BIRAKMAK UYGUN MUDUR?

Sıcak su ısıtıcısını açıp kapatmak yerine her zaman açık bırakmak daha iyidir.

KENDİ KOMBİ KAZANIMI TEMİZLEYEBİLİR MİYİM?

Bazıları kombinizi kendiniz temizleyebileceğinizi söylüyor ancak profesyonel değilseniz kombinizin içini temizlemek tehlikeli olabilir.


WhatsApp
Hemen Ara